Cloud computing en het MKB - Mythes en misverstanden

Van bestanden opslaan en delen tot en met het beschermen ervan; cloud diensten worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Cloud computing is dan ook de meest gebruikte term onder IT’ers van middelgrote en kleine bedrijven (MKB). Toch is nog lang niet iedereen er positief over. Mythes en misverstanden zorgen ervoor dat er zowel cloudvoorstanders als -tegenstanders bestaan. Cloud computing en het MKB: wat zijn de zes grootste mythes en misverstanden?

1. De leverancier bespioneert uw data

Cloud computing en privacy; de reputatie van de cloud leverancier hangt af van privacy. Zij zullen dus niet zomaar het voortbestaan van hun bedrijf op het spel zetten door data ongevraagd te delen met anderen. Toch extra voorzorgsmaatregelen nemen? Door gebruik te maken van data-encryptie, heeft alleen de eigenaar toegang tot de data en kan de leverancier niet ongevraagd meekijken in bedrijfsgevoelige informatie van zijn klanten.

2. De Cloud is niet veilig

De meeste cloudleveranciers beschikken over de nieuwste securitymethoden. Veel cybersecurityexperts zeggen dat cloudsecurity veel veiliger is dan de beveiliging van lokaal opgeslagen data die bedrijven zelf gebruiken. Leveranciers van cloudoplossingen richten zich immers al jarenlang op cloudsecurity en investeren nog steeds enorm in security en dataprivacy.
Wanneer uw server crasht, uw harde schijf van uw PC defect is of uw laptop wordt gestolen loopt u het risico dat uw bestanden kwijt zijn. Uw bedrijfsgegevens zijn onmisbaar en belangrijk voor de continuïteit van de onderneming. Daarom is er Hosted Back-up van CCO Automatisering. Voor een vast bedrag per maand worden uw bedrijfsgegevens dagelijks automatisch en veilig gebackupt, waardoor verloren bestanden eenvoudig en weer snel terug gehaald kunnen worden.

3. Cloud computing is duur

Natuurlijk vereist cloud computing uitgaven, maar vergeleken met het aanschaffen van hardware en software bespaart cloud computing aanzienlijk. Bovendien: de kosten voor een clouddienst zijn operationele kosten en elimineren de aanzienlijk hogere kapitaalkosten die u als bedrijf betaalt voor een on-premise oplossing. En het scheelt niet alleen in de aankoop van apparatuur: u bezuinigt ook op onderhoudskosten. Bijkomend voordeel is dat u niet alle kennis in huis dient te hebben, dus scheelt het fte's. Indien u toch (gedeeltelijk) on-premise wilt blijven werken, maar de kennis niet in huis heeft om uw server en systemen te beheren, kunt u voor één of meerdere van de Beheer en Support diensten van CCO Automatisering kiezen.

4. Cloud computing is langzaam

Cloud computing zorgt voor fantastische functionaliteiten, zoals op afstand toegang hebben tot uw diensten, flexibiliteit in het delen van data van verschillende devices, realtime samenwerken en het automatisch bijhouden van wijzigingen. Dit alles verbetert de productiviteit en vergemakkelijkt de processen. Natuurlijk heeft een trage internetverbinding impact op de back-up- en recovery-snelheid van en naar de cloud. Dat voorkomt u door uw  verbinding te upgraden, niet door de cloud er de schuld van te geven. Het grote voordeel is natuurlijk dat met de Hosted Desktop oplossing van CCO Automatisering uw medewerker overal ter wereld toegang tot zijn werkplek heeft met de daarbij behorende email, documenten en programma’s.

5. Ik kan ook zonder de cloud zakendoen

Heeft uw organisatie een eigen website die door een externe partij wordt gehost? Of gebruikt u Outlook, Gmail, Google Drive of Dropbox? Als u een van deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, bent u al onderdeel van de wereld die cloud computing heet. Die is namelijk veel groter dan deze diensten en er zijn veel meer manieren waarop uw organisatie gebruik maakt van cloud computing dan u wellicht denkt. Zakendoen zonder de cloud is mogelijk, maar dus niet veelvoorkomend, en zeker niet heel handig.

6. Cloud computing beperkt de groei van een bedrijf

Integendeel! Cloud computing zorgt er juist voor dat bedrijven eenvoudig hun capaciteiten kunnen aanpassen als de organisatie groeit. Het is het eenvoudigste netwerk om uit te breiden, juist door zijn flexibiliteit. Daarnaast bespaart u er een fysieke installatie mee, dat is vaak ook een flinke investering. Betere productiviteitsoplossingen en lagere kosten – hoe houdt dat uw organisatie klein?

Wat blijkt? De meeste mensen die tegen cloud computing zijn, zijn alleen bang voor de verandering. Natuurlijk heeft cloud computing net als andere cybertechnologieën zijn voor- en nadelen. Maar als u vooraf goed op de hoogte bent van wat u ermee kunt, dan kan het uw organisatie geen kwaad doen.
 

Neem contact met mij op

 

 

 


Deel deze pagina


Ondersteuning Office 2007 stopt

Ondersteuning Office 2007 stopt Per 10 oktober 2017 vervalt de ondersteuning van Microsoft Office 2007. Microsoft zal vanaf oktober geen support meer bieden en er zullen geen nieuwe… Lees verder

Cloud diensten vergelijken

Cloud diensten vergelijken Er bestaan verschillende Cloud diensten en oplossingen. Hieronder zullen we er een aantal toelichten. Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek over… Lees verder